SOLK in het kort

Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) zijn klachten die langer dan enkele weken duren en waarbij na adequaat medisch onderzoek geen somatische aandoening wordt gevonden die de klachten voldoende verklaart.

Andere benamingen en voorbeelden van SOLK zijn: somatoforme stoornissen (DSM-IV), somatisch-symptoomstoornissen (DSM-5), chronische pijnstoornis, functionele somatische syndromen zoals prikkelbaredarmsyndroom, chronischvermoeidheidssyndroom en fibromyalgie, functionele klachten, onbegrepen klachten, functioneel neurologische klachten of conversiestoornis.

Bij de huisarts is 30 – 50% van de gepresenteerde lichamelijke klachten somatisch onvoldoende verklaard. Ook op somatische poliklinieken in het ziekenhuis is de prevalentie van SOLK hoog: bij de neuroloog, reumatoloog, longarts, gastro-enteroloog, cardioloog, gynaecoloog en internist liggen deze percentages tussen de 41 – 66%.

Ookal zijn de klachten ‘somatisch’ niet volledig begrepen, dat wil niet zeggen dat ze eigenlijk best goed te begrijpen zijn. Er zijn namelijk steeds meer biopsychosociale factoren bekend die kunnen bijdragen aan het ontstaan en instandhouden van SOLK. Ook bij somatisch verklaarde klachten correleert de last die mensen ervan hebben vaak niet met de gevonden pathologie. Ook hier spelen, net als bij SOLK, biopsychosociale factoren een rol.

Als er sprake is van aanhoudende lichamelijke klachten die belemmeren in het dagelijks leven, zijn er zijn diverse evidence-based behandelmethoden.

10 Comments

 1. Nikki Makkes  - 28 september 2014 - 10:09 am

  Beste mensen,

  gefeliciteerd met de mooie website!
  Op de pagina SOLK in het kort wil ik 2 kleine aanvulling geven. In de eerste alinea zijn jullie de ‘L’ vergeten in de beschrijving.
  In de tweede alinea zou het duidelijker zijn als jullie niet spreken van ‘ andere benamingen’ dat suggereert immers dat het om synoniemen gaat, maar om voorbeelden van SOLK.

  Veel succes met jullie zinvolle werk.

  Nikki Makkes, huisarts

  • Lineke  - 5 oktober 2014 - 11:40 pm

   Dank! En we gaan de tekst direct aanpassen.
   Groet, SOLK.nl / Lineke

 2. Pieter pekelharing  - 5 februari 2015 - 8:50 pm

  Dag,
  Gisteren voor het eerst ooit iets over Solk gelezen en nu jullie mooie website gevonden.
  Ik heb een vraag: wordt er bij onderzoek naar oorzaak van SOLK al ooit naar de zgn gut-brain link gekeken? Hoe een betere darmflora kan leiden tot meer tryptophaan en daarmee serotoninen?
  Of het verminderen van low grade inflammation? In sommige landen ken ik artsen die daar via microbiota management goede resultaten zeggen te behalen.
  Is dit iets wat jullie interesseert?
  Ons enorm
  Hoor graag
  Veel succes met jullie site
  Pieter Pekelharing

  • Lineke  - 11 februari 2015 - 3:07 pm

   Beste heer Pekelharing, beste Pieter,

   Dank voor de complimenten over ons weblog over wetenschappelijk nieuws rondom SOLK.
   Er wordt zeker wetenschappelijk onderzoek gedaan over de rol van de brain-gut connection en laaggradige immuun activatie bij het ervaren van lichamelijke klachten. Hoewel dit soort processen bij (sommige) mensen een rol zou kunnen spelen, wil dat nog niet automatisch zeggen dat een behandeling met microbiota effectief is. HHiervoor zou dan eerst wetenschappelijk bewijs voor moeten zijn (in een zgn. randomized controlled trial). Het zou kunnen zijn dat wij dit onderzoek nog niet zijn tegengekomen, en wij staan er zeker voor open. Echter, in onze ervaring worden er ook vaak behandelingen gegeven die op zichzelf logisch en onderbouwd klinken, maar in de werkelijkheid toch niet het gewenste effect hebben. Als er binnenkort interessant wetenschappelijk onderzoek op dit gebied verschijnt, gaan we er zeker over schrijven.

   Namens SOLK.nl
   Lineke Tak

   • Pieter pekelharing  - 21 februari 2015 - 7:43 pm

    Beste Lineke,
    Hoe zou een RCT er uit moeten zien van een ziektebeeld, waarvan we nog niet precies weten wat het inhoud? Dat lijkt me nog niet zo eenvoudig als je niet weet welk werkingsmechanisme van nut zou zijn.
    Wij denken in deze fase meer aan observationeel onderzoek en Meten van verandering van de microbiota zowel qua samenstelling als metabolieten om zo tot subgroepen binnen de SOLK populatie te komen. Zodra daar meer inzicht ontstaat kun je aan RCT’s beginnen, dunkt me. Weten jullie artsen of groepen die in een dergelijke aanpak geinteresseerd zouden kunnen zijn?
    Ben benieuwd
    Hartelijke groet
    Pieter

 3. Marjolijn van Oijen  - 19 februari 2015 - 11:18 am

  Ik wil me graag inschrijven voor de nieuwsbrief, maar het lijkt niet te functioneren, dus probeer ik het langs deze weg.

  Met vriendelijke groet,
  Marjolijn van Oijen

  • Lineke  - 1 maart 2015 - 9:50 am

   Beste Marjolijn,
   Volgens mij is de inschrijving nu wel gelukt?
   Vriendelijke groet,
   SOLK.nl

 4. Marten Klaver  - 4 augustus 2015 - 12:51 pm

  Van harte gefeliciteerd met jullie mooie website.
  Nieuws over SOLK wordt helder gepresenteerd.
  Ik wens jullie veel succes toe.

  Marten Klaver, oud-neuroloog en wetenschappelijk adviseur SOLKNET

 5. Ingrid van der Hoek  - 21 augustus 2015 - 11:42 am

  Na 30 jaar ellende (solk?) is bij mij slaapapneu geconstateerd. Nu gebruik ik 2,5 jaar cpap ondersteuning en begint lichaam en geest zich enigszins te herstellen. Er zal altijd restschade blijven door langdurig zuurstoftekort over de jaren. Hopelijk houden jullie met deze diagnose ook rekening want slaapapneu wordt nog lang niet altijd tijdig onderkend.

  met vriendelijke groet,
  Ingrid

 6. Linda Bossenbroek  - 2 oktober 2015 - 7:56 am

  Hai hai, vandaag deze tip gekregen van de arts die bij mijn huisarts meedraait hierover. Lopen nu al meer dan 3 jaar met pijn, moeheid en krachtverlies in het lichaam. Geen reuma, geen fybriomyalgie, geen lyme…… maar wat wel………

  Ben dus nu aan het inlezen hierover en vraag advies bij mijn Mindfit Psycholoog.
  Erg blij dat ik in elk geval nu even op een andere manier kan worden gekeken. Voelde me soms niet serieus genomen. Maar ondertussen gaat de rest van je leven wel door. Of je zelf wel of niet mee kan komen. Mooie site zo.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top