Wie zijn wij

Wie zijn wij

Wie zijn wij?

Redacteuren van SOLK.nl, op de foto van links naar rechts:

– Lineke Tak is psychiater en onderzoeker bij het Specialistisch Centrum SOLK & Somatisch-symptoomstoornissen bij Dimence en is gepromoveerd op de rol van stress responsieve systemen bij SOLK en functionele syndromen bij het Universitair Medisch Centrum Groningen.

– Birgit aan de Stegge was voorheen neuroloog en is nu ouderenpsychiater bij GGNet met een bijzondere interesse voor SOLK bij ouderen, en slaap- en bewegingsstoornissen.

– Maartje van den Berg is kinderarts in het Haaglanden Medisch Centrum en projectleider van Polikliniek SAMEN: een regionaal samenwerkingsverband tussen kinderartsen, jeugdartsen en psychologen voor kinderen en adolescenten met SOLK. Maartje is gepromoveerd op diagnostiek en behandeling van ernstige functionele obstipatie bij kinderen.

Op SOLK.nl berichten wij over het nieuws rondom Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK). Ook nodigen we gastschrijvers uit die onderzoek doen of klinische ervaring hebben met SOLK. SOLK.nl is een onafhankelijke website. Alle stukken die verschijnen op SOLK.nl zijn op persoonlijke titel geschreven en representeren niet de mening van de redactie of de werkgever van de redactieleden. Gastredacteuren worden steeds geïntroduceerd onderaan hun bijdrage.

Wij kunnen en mogen via deze website geen individuele behandeladviezen geven. Hiervoor verwijzen we u naar uw huisarts.

Ondanks zorgvuldige pogingen tot achterhaling van de bronnen van afbeeldingen, lukt het niet altijd deze te vinden. Mocht iemand zich benadeeld voelen of mocht er auteursrecht op een foto zitten, dan kan met ons contact worden opgenomen.

Reacties of vragen kunnen gericht worden aan info@solk.nl.

19 Comments

 1. Anja Duinkerke  - 26 mei 2014 - 1:53 pm

  Sturen jullie een nieuwsbrief rond? Ik ben geinteresseerd! Groet, Anja Duinkerke

  • Lineke  - 30 mei 2014 - 6:55 pm

   Inschrijven voor de nieuwsbrief kan onderaan de rechterbalk op de homepagina van SOLK.nl

 2. Jos Stor-Reuling  - 22 september 2014 - 8:51 pm

  Beste Solk groep,

  Ik ben erg benieuwd naar jullie nieuwsbrief en activiteiten.
  Met vriendelijke groeten,
  Jos Stor-Reuling, psychiater, psychotherapeut

 3. Gideon de Haan MHD  - 12 november 2014 - 7:56 pm

  Goed initiatief. Nodig ook. Vooral de link met kinderen en ontwikkeling is een boeiende. Jong geleerd immers….
  Ik zie in de praktijk ook regelmatig bij pubers met SOLK en gedragsproblemen een belangrijke rol voor de ouders. Zien jullie die contextuele en systemische invalshoek ook bij SOLK?
  Tot horens,
  Gideon de Haan.

 4. Bert Kallen  - 17 december 2014 - 8:45 pm

  Uitstekend artikel van jullie in Medisch Contact van 11 december 2014. Complimenten en helemaal de plank raak!!

 5. Els Schuijt  - 8 januari 2015 - 9:20 pm

  Vanavond de refereeravond bezocht van Dimence. Onder de indruk van het referaat van Lineke Tak ” de tien geboden van omgaan met SOLK en somatoforme stoornissen”. Gelijk ingeschreven voor de nieuwsbrief!

 6. Frits Winter  - 1 maart 2015 - 1:07 pm

  Prima initiatief. Niet medicaliseren, niet psychologiseren, maar systematische desensitisatie door fysiek en psychosociaal de belastbaarheid weer op te bouwen, use it or loose it. Gevaar van onderbelasting groter dan het gevaar van overbelasting

  • Lou Corsius  - 11 september 2015 - 8:29 pm

   Beste Frits,
   Dit gaat niet in alle gevallen op. Use it and loose it is helaas van toepassing bij ME. Bij ME is het gevaar van overbelasting namelijk rwel degelijk aanwezig.
   Lou Corsius

 7. M. de Wit  - 26 maart 2015 - 12:24 pm

  Het is een dure en gevaarlijke misvatting te denken dat SOLK klachten automatisch psychosomatisch zijn en patiënten zo te behandelen. Daarmee stel je dat de dokter ‘alles weet’ al zullen ze dat natuurlijk niet hardop zeggen. Vergeet de maagzweer, MS en Parkinson niet. Dit waren eens ook psychosomatische entiteiten. En nee, het is niet juist te denken dat bewegen en CGT altijd goed zijn. Er bestaat een ware bewegings hype onder de medici en psychiaters in behandelend Nederland. Het lijkt wel een soort dogma geworden. Een panacee is het in ieder geval niet. Stel dat je patiënten met een maagzweer, MS en Parkinson op dezelfde wijze zou behandelen als ME/CVS of SOLK patiënten. Dan zou er sprake zijn van gaslighting! Toch belet dat de reguliere behandelaars niet van enige terughoudendheid. M. de Wit Ervaringsdeskundige

 8. Fleur  - 29 mei 2015 - 1:44 pm

  Kunnen jullie misschien iets meer vertellen over EBP behandelmethoden van SOLK. Welke methodes zijn dit, is een verwijzing hierin noodzakelijk en waar worden de behandelmethoden uitgevoerd?

 9. Lou Corsius  - 9 september 2015 - 6:40 pm

  Het is goed dat jullie onderzoek op dit vlak belichten. Mijn verzoek daarbij is om er niet vanuit te gaan dat alle onvoldoende verklaarde klachten somatisatieklachten zijn die via het biopsychosociale model benaderd moeten worden. Een wezenlijk aandeel van de problematiek is wel degelijk gebaseerd op een fysieke oorzaak. Het niet kunnen vinden van die fysieke oorzaak hoeft niet te betekenen dat de klachten psychosomatisch van aard zijn. Het kan ook betekenen dat de medische kennis op dat moment ontoereikend is.
  Het behandelen volgens het biopsychosociale model door middel van cognitieve gedragstherapie in combinatie met graded excercise therapy kan dan juist beschadigend werken. Beschadigend op twee manieren:
  – Mensen met deze aandoeningen voelen zich (terecht) onjuist behandeld, wat tot uiterst schrijnende situaties kan leiden. Letterlijk gekmakend.
  – Op de tweede plaats kan overtraining leiden tot extra schade aan het lichaam.
  In beide gevallen is het middel erger dan de kwaal.

  In veel onderzoeken ontbreekt een grondige exploratie naar de redenen waarom een behandeling niet aanslaat. Juist deze gegevens verschaffen extra inzicht.
  De verklaringsmodellen zijn lang niet altijd volledig of zelfs zeer eenzijdig van aard.
  De criteria die gehanteerd worden voor insluiting in het onderzoek leiden ertoe dat juist ernstige ziektegevallen over het hoofd worden gezien en worden uitgesloten. De conclusies van het onderzoek daarentegen worden vaak veralgemeniseerd waarbij er negatieve effecten ontstaan voor juist de niet onderzochte groep.
  Onderzoek dat op die wijze wordt gepresenteerd geeft een vertekend beeld van de werkelijkheid.

 10. Esther  - 6 december 2015 - 6:18 am

  Hoi,

  De link naar Facebook werkt niet.
  En onder SOLK kan ik jullie niet vinden.

  Wat is de correcte Facebook URL?

 11. Irene Janssen  - 7 april 2016 - 9:55 am

  Hallo,
  voor het onderbouwen van het nut van psychologische behandeling in ons ziekenhuis (en in samenspraak met de eerste lijn) bij mensen met SOLK ben ik op zoek naar literatuur over
  1. state of the art van psychologische behandelingen bij deze doelgroep
  1. effecten van psychologische behandelingen bij deze doelgroep
  2. de kosten/baten van dergelijke behandelingen wanneer je dit vergelijkt met de reguliere medisch-somatische aanpak.
  Ik ben benieuwd of jullie mij verder op weg kunnen helpen.
  Met vriendelijke groet,

  • Lineke  - 5 augustus 2016 - 7:12 am

   Beste mw Janssen,

   Hiervoor verwijs ik u naar de richtlijnen, waarvan links staan bij “links en downloads” in de rechter menubalk.
   Eind 2016/begin 2017 worden nieuwe richtlijnen verwacht betreft SOLK en conversiestoornis, waarin de meest recente inzichten betreft deze vragen behandeld worden.

   Met vriendelijke groet,
   namens SOLK.nl
   Lineke Tak

 12. Edwin Ietswaard  - 18 mei 2016 - 9:40 am

  Bij toeval jullie schitterende site gevonden. Wat is jullie mening over SOLK in combinatie met (pijnreducerende) massage?

 13. Rianne van de Kraats  - 17 oktober 2016 - 8:20 am

  Beste collega’s, wat leuk om op een website andere bevlogen SOLK-behandelaren tegen te komen. Ik werk zelf sinds een maand als psychiater op de soma en psyche poli van Parnassia, Den Haag na me voor en gedurende mijn opleiding ook veel op deze groep patiënten te hebben gericht, en zou het leuk vinden om met jullie in contact te komen om ervaringen uit te wisselen over het behandelen van patiënten met ernstige SOLK-klachten.

  Groet, Rianne van de Kraats

 14. marjan lebon  - 22 oktober 2016 - 8:39 am

  Tot mijn spijt ontvang ik jullie nieuwsbrief nog steeds niet. Mijn email adres is bij jullie bekend. Met vriendelijke groet Marjan Lebon

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top